Fibershed Nederland en Collectief Circulair Textiel starten samenwerking voor versterking positie biobased textiel binnen UPV

Utrecht, 1 oktober 2024 – Fibershed Nederland en Collectief Circulair Textiel (CCT) kondigen met trots een nieuwe samenwerking aan die gericht is op het versterken van de circulaire en biobased textielketen in Nederland. Door hun expertise en netwerken te combineren, willen de organisaties een regionale, biobased textielindustrie bevorderen en de positie van natuurlijke vezels in het Nederlandse UPV-systeem versterken. 

Fibershed NL stimuleert een regionaal, bio-circulair en regeneratief textiel- en kledingsysteem. Het netwerk van boeren, producenten, ontwerpers en makers werkt samen aan sociale, korte productieketens voor de Nederlandse textiel- en kledingindustrie. Collectief Circulair Textiel vertegenwoordigt producenten bij het uitvoeren van hun wettelijke verantwoordelijkheden rond Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, met aandacht voor de bredere verantwoordelijkheid voor de negatieve milieu-impact van de textielindustrie. Het streeft naar transparantie en een evenwichtige besluitvorming om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Het richt zich op het implementeren van de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) binnen de textielsector. 

De samenwerking zal zich richten op het versterken van de positie van natuurlijke en bio-based, circulaire materialen binnen het UPV-systeem en in de bredere textielindustrie, het aanjagen van de verduurzaming van de textielketen, en het opschalen van regeneratieve textielproductie. Door de samenwerking verwachten Fibershed en Collectief Circulair Textiel de impact van hun activiteiten te kunnen vergroten en een voorbeeld te kunnen bieden van de wijze waarop een producentenorganisatie een aanjagende rol kan vervullen door samenwerkingen aan te gaan met organisaties als Fibershed en daarmee een maatwerk aanpak te faciliteren.

“Deze samenwerking brengt twee belangrijke schakels in de textielketen samen: lokaal geproduceerde, natuurlijke vezels en een circulaire aanpak voor de achterkant van de textielketen. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige textielindustrie,” aldus Janine Röling, mede-oprichter van Collectief Circulair Textiel. “Hierdoor ondersteunen we de transitie naar een regeneratief textielsyteem dat positief bij kan dragen aan mens en milieu” aldus Stijntje Jaspers en Martine Nieuwenhuis, oprichters van Fibershed NL”

Einde persbericht

Deel dit bericht: